Älä ryhdy yrittäjäksi!

Tarvitsen lainaa yrityksen perustamiseen. Älä ota lainaa. Ala on jo kovasti kilpailtu. Menetät sosiaalietuudet. Entä jos sairastut. Tutun firma meni konkurssiin. Meni talo ja auto samassa. Et kuitenkaan tienaa yrittäjänä sitä minkä duunarina. Mistä saisit edes asiakkaita. Yrittäjyys ei kannata. Hullu!

rekan alle jäänyt - masennettu yrittäjän alku

Kun olet kertonut ensimmäiselle ihmiselle aikovasi yrittäjäksi, reaktiot ovat yleensä edellä mainitun kaltaisia. Olet hyvässä seurassa jos edes yksi kymmenestä ottaa yrittäjyys aikeesi positiivesti. Fiilis on kuin rekan alle jääneellä. Monelle yrittäjyys ajatus syttyy hetken mielijohteesta ja sammuu yhtä nopeasti juuri tällaisista reaktioista.

Miksi yrittäjyyttä pelätään?

Suomessa on huono asenne yrittäjyyttä kohtaan. Huono asenne ei edes rajoitu yrittäjyyteen vaan pohjautuu kenties jostain syvemmältä. Ala-aste ikäisestä asti meille opetetaan, että epäonnistuminen on väärin. Koulussa ei kannusteta onnistumaan vaan varoitetaan epäonnistumasta. Epäonnistumisesta rangaistaan jälki-istunnoilla, punakynällä tai jopa luokan edessä nöyryyttämällä.

Yrittäjyyteen liittyy suuri epäonnistumisen riski. Virheitä tulee helposti paljon etenkin jos ei ole aikaisempaa kokemusta yrittäjyydestä tai kokenutta mentoria oppaana. Meidän ei ole lupa epäonnistua. Jos kaikista varoituksista huolimatta päädy perustamaan yrityksen ja se kaatuu sinun tai voudin toimesta, kuulet varmasti jonkun sanovan ”mähän sanoin sulle! kuuntelisit joskus..”.

Viimeistään kouluikäisestä totutut asenteet eivät muutu kovin helpolla matkan varrella ja monista ei tule ikinä yrittäjää. Tätä ei pidä käsittää väärin. Yrittäjyys ei ole mikään itseisarvo tai sinänsä ylempää kastia. Totuus vain on, että kaikista ei ole eikä tule yrittäjiä. Siinä on mielestäni vähintään toiseksi suurin syy miksi yrittäjyyttä harkitseville isketään kapuloita rattaisiin. Ei tiedetä tarpeeksi asiasta. Pakko on kuitenkin keskustella ja silloin oma mielipide pohjautuu keltaisen median lööppeihin ja kuulopuheisiin tutuntutun konkurssista. Ei tiedetä mistä puhutaan.

Mikä saa sinut silti yrittämään?

Tahto näyttää muille. Kyllä minä pystyn siihen. Kaikki ei pysty, mutta minä pystyn. Jos yrittäminen olisi ylitsepääsemättömän vaikeaa niin miten on mahdollista, että joka vuosi Suomessa yritysten määrä kasvaa tuhansilla.* Parempi toimeentulo on varmasti yksi, joka käy monella yrittäjäksi aikovalla mielessä ja tietysti omien ideoiden toteuttaminen, eli itsensä ilmaisu. On mielestäny myös erittäin inspiroivaa, että oma panos oikeasti vaikuttaa omaan toimentuloon ja menestykseen.

Hyvä huono esimerkki yrittäjyydestä

Kaveri kasaili ja asenteli tietokoneita harrastuneisuuttaan ja teki sitä myös työkseen. Perusti tietokoneiden huoltoon ja oheislaitemyyntiin keskittyvän yrityksen käytännössä ensimmäisen mukaan haluavan kanssa. Yhtiökumppanilla oli jo kokemusvuosia takana ja kovan tason myyjäkin hän kuulemma oli. Liiketilat piti heti saada ja starttirahat oli plakkarissa. Kuukaudesta muutamaan yritys oli, eikä ovi montaa kertaa auennut vaikka oli kylällä ihan keskeisellä paikalla.

Yritys ei paljon huudellut olemassaolostaan. Ovet aukesi kun myyjät heräsi ja pääsi pelipaikalle. Kivaa kuulemma oli kun sai päivät pitkät peuhata koneiden kanssa ja samalla tienasikin muutaman euron. Ongelmat alkoivat kun starttiraha loppui. Kaveri huomasi, että yhtiökumppani käytti päivät virtuaalibiljardin pelaamiseen ja myi huuto.netistä ostettuja tuotteita omaan piikkiinsä ohi kirjanpidon.

Jotain alkoi tapahtua kun rahaa oli pakko alkaa saamaan. Kaverilla se käytännössä tarkoitti oman asunnon ja liiketilan vuokraa. Ruokakin olis kiva. Yhtiökumppania oli pakko patistaa työntekoon ja sulkemaan biljardi. Yhtiökumppani katosi ja kuuleman mukaan juopui kunnes firma meni nurin.

Liiketilojen vuokra jäi maksamatta. Veroista puhumattakaan.

”Kun yrittäjä ei tiedä edes miten arvonlisäverot lasketaan, pitäisi yhdellä jos toisella alkaa hälytyskellojen soida”

Näe virheet läheltä ja kierrä ne kaukaa

Minulle edellä mainittu tarina on tarjonnut paljon pointteja sen suhteen miksi yrityksen menevät nurin. Miksi kauppa ei käy ja verot jää maksamatta. Kokemusta voi kerryttää myös sivusta seuraajana. Näin internetin aikakaudella on myös helppo lukea mm. Wikipediasta epäonnistuneista yrittäjistä. Syistä miten on epäonnistuttu ja mistä siihen on tultu. Ota neuvosta vaari ja vältä samoja virheitä, jotka on jo monesti tehty.

Yrittäjyys Suomessa ei kannata

Lähtökohtaisesti tämä on huono asenne. Suomessa ei duunarina rikastu, eikä koulunkäyntikään kannata. Asennevika on se syy miksi mikään ei kannata. Muuta asennetta, muuta asenteita, muuta mielipiteitä. Edes omiasi. Muuten mikään ei kannata. Kuulet varmaa faktaa monilta aiheeseen liittyen. Yksikään tuskin on nähnyt edes Y3-lomaketta.

Älä ryhdy yrittäjäksi jos uskot vanhempiasi. (kuka kertoi sinulle, että joulupukki on olemassa?)

* Lähde: Tilastokeskus – Aloittaneet ja lopettaneet yritykset maakunnittain – 3. vuosineljännes

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s