Hakusanoja ehkä kolme, mitä se niiden hoitaminen tarkoittaa?

Hakusanoilla tarkoitetaan sanoja tai sanayhdistelmiä, joilla verkkosivusi löytyy hakukoneista(Suomessa tämä tarkoittaa enimmäkseen hakukone Googlea). Esimerkiksi sinun parturialalla tärkein ja varmaan myös kilpailluin hakusana lienee ”parturi”. Toinen tärkeä hakusana voisi olla ”kampaamo”. Todennäköisesti kuitenkin kaikki muutkin hiustenleikkuuta tarjoavat yritykset Suomessa pyrkivät löytymään hakukoneista näillä hakusanoilla. Joten hakusanaa voi tarkentaa esimerkiksi luomalla sanayhdistelmiä. Mikäli teet kotikäyntejä esimerkiksi Turkuun voisi hakusana olla ”parturi turku”. Mikäli sinulla on toimitilat Salossa voisi osuva hakusana olla ”parturi salo”.

hakusanoja-ehka-kolme-mita-se-niiden-hoitaminen-tarkoittaa

Käytännössä hakusanat ovat niitä sanoja, joilla potentiaaliset asiakkaat yrittävät etsiä alaasi liittyviä palveluita hakukoneista.

Pelkän kotisivun perustaminen ei kuitenkaan riitä hakukoneesta löytymiseen. Hakukoneille pitää kertoa verkkosivusi olemassa olosta. Tämän jälkeen hakukoneet rekisteröivät sivusi omaan rekisteriinsä ja esimerkiksi Google laskee kotisivullesi pisteitä. Paremmat pisteet tarkoittaa parempaa sijoittumista hakutuloksissa. Hakutuloksissa sijoittumiseen liittyy useita eri seikkoja. Esimerkiksi kuinka monelta muulta verkkosivulta sivullesi linkataan. Eli kuinka monelta eri verkkosivulta löytyy linkki sinun kotisivuillesi. Mikäli linkki kotisivuillesi löytyy huonoilta verkkosivuilta esim. ei luotetuilta tai huonosti sijoittuvilta verkkosivuilta, se voi laskea sinun kotisivun pisteitä ja näin ollen näkyvyyttä hakukoneessa. Hyvillä ja hyvin sijoittuvilla verkkosivuilla olevat linkit kotisivullesi taas vaikuttavat positiivisesti. Kotisivusi sisältö on kaikki kaikessa. Miksi kukaan linkittäisi sinne? Koska tarjoat kävijöille jotain arvokasta. Jotain mistä on hyötyä. Sisältöä. Sisältö voi olla esimerkiksi erilaisia artikkeleita tai blogipostauksista terveyteen ja tai pelkästään alaasi liittyviä. Hinnasto voi olla myös yksi syy miksi ihmiset jakavat linkkiä kotisivullesi.

Hakukoneet tunnistavat parhaiten tekstiä. Ihmiset hakevat hakukoneilla tietoa hakusanoilla, joten hakusanoja vertaillaan sivustosi sisältöön. Hakusanoja pitää löytyä kotisivultasi tarpeeksi tiheästi, jotta hakukoneiden algoritmit tunnistavat, että mitä tietoa kotisivusi sisältää, mutta ei kuitenkaan liian paljon, ettei hakukone rankaise huonommalla näkyvyydellä. Kuvia on hyvä olla verkkosivulla ja niitäkin voi optimoida hakukoneita varten. Mutta teksti on tärkemämpää.

Myös kilpailu vaikuttaa. Mitä kilpaillumpi ala ja mitä kilpaillummat hakusanat, sitä vaikeampi on päätyä hyville sijoituksille hakutuloksissa. Uusi verkkosivu harvoin sijoittuu hyvin hakutuloksissa. Se vie aikaa. Hyvin optimoitun verkkosivun pitäisi näkyä vähintään toisella hakutulossivulla. Mutta tutkitusti hyvin harva hakukoneen käyttäjä katsoo muita kuin ensimmäistä hakutulossivua. Eli kaikki tähtäävät ensimmäiselle sivulle.

Sisällön lisäksi on tehtävissä paljon muutakin. Sosiaalinen media on esimerkiksi kustannustehokas tapa saada verkkosivulle uusia kävijöitä ja myös lisätä näkyvyyttä hakukoneissa. Yrityksen tietojen lisääminen Google Mapsiin parantaa paikallista näkyvyyttä hakutuloksissa.

Hakutulokset näkyvät kaikilla käyttäjillä hieman eri tavalla. Eri laitteilla ja eri paikkakunnilla hakutulokset voivat olla hieman eri järjestyksessä. Esimerkiksi Turkuun optimoidut sivut näkyvät varmemmin Turun lähellä asuville kuin esimerkiksi Tampereella oleville.

Hakukoneoptimointi ei ole kertaluontoista vaan jatkuvaa työtä. Joskus voi olla helppoa ja jopa nopeaa päästä hakutuloksissa ensimmäiselle sivulle halutuilla hakusanoilla. Ongelmana on kuitenkin, että muutkin tavoittelevat samoja sijoituksia. Hyvä näkyvyys tarkoittaa kävijöitä verkkosivulle. Oikeilla hakusanoilla optimoidut kävijät tietävät parempia kävijöitä verkkosivuille. Ja kävijät verkkosivuilla tietysti tarkoittavat jossain vaiheessa myös asiakkaita. 100 kävijää kuukaudessa voi olla vähän tai paljon. Riippuu alasta ja kuinka hyvin verkkosivut on optimoitu. Huonosti optimoiduilla verkkosivuilla ja vääriin hakusanoihin keskittymisestä voi seurata, ettei 100 kävijää kuukaudessa tuo yhtään asiakasta. Hyvin optimoiduilla sivuilla sen sijaan voi olla jopa useita kymmeniä asiakkaita kuukaudessa sataa kävijää kohden.

Kun ensimmäinen hakutulossivu on saavutettu, niin aina voi yrittää päästä korkeammalle hakutuloksissa. Tai yleisempää on, että löydetään uusia hyödyllisiä hakusanoja ja koitetaan niillä tehdä sama. Kun kilpailijat palkkaavat myös hakukoneoptimoijan, niin on odotettavissa, että kaikki eivät taaskaan mahdu ensimmäiselle sivulle. Kun sinun sivusi sijoitus hakutuloksissa alkaa laskea, on taas aika optimoida lisää.

Myös verkkosivujen tekninen toteutus vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen. verkkosivuja ei ole vaikea tehdä ja kuka tahansa pystyy saamaan verkkosivun nettiin. Mutta kaikenkaikkiaan verkkosivun toteutus on iso prosessi, johon liittyy paljon eri osa-alueita, joista hakukoneoptimointi on vain yksi pieni pala.

Tässä hieman tietoutta hakukoneoptimoinnista ja mitä hakusanojen hoitaminen tarkoittaa.

Jos jotain jäi epäselväksi, niin kerron mielelläni lisää 🙂
Jätä kommentti tai heitä meiliä: juho.lehtinen@lehtu.org

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s